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AC75 Interpretation 005 

of 

AC75 Class Rule Version 1.2 issued 10 December 2018 

Rule References: 

 

Questions: 

1. Figures 1.0 and 1.1 show a crew member gripping a steering wheel in a conventional “grip” fashion, with a 

portion of their hand underneath the rim of the wheel, and unable to be viewed from above orthogonal to 

MWP. Is this crew member covered by a part of the yacht, according to Rule 12.11? 

2. If the answer to question 1 is “NO”, how much of a crew member is permitted to lie beneath a part of the 

yacht before that crew member is covered by that part of the yacht? 

3. If the answer to question 1 is “YES”, and if the crew member maintains this position for sustained periods, 

would the crew member be infringing on Rule 12.11? 

4. If the answer to question 2 is “YES”, how much time is the crew member permitted to hold the wheel in this 

manner for? 

5. If part of a crew member’s foot is under the steering wheel for sustained periods, would they be infringing 

on Rule 12.11? 

6. Figure 2.0 shows a crew member sitting on seat, with parts of their feet lying below the seat. If a crew member 

remains in this position for a sustained period, would they be infringing on Rule 12.11? 
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Interpretation: 

 

1. Yes. 

 

2. Not applicable. 

 

3. No; under Rule 16.8, a steering wheel is the required force input device for controlling rudder yaw angle. 

Normal use of the steering wheel as a force input device may require gripping the wheel in the manner 

shown in figures 1.0 and 1.1, which may result in part of the crew’s body being covered by a part of the 

yacht in a manner otherwise prohibited by Rule 12.11. According to Rule 32.5(c), the specific requirements 

of Rule 16.8 take precedence over the more general prohibition of Rule 12.11. 

 

4. In this particular case, the time span is not limited, see answer to question 3. (Note: It is assumed that in Q4 

of the request, it should read “...if the answer to Q1 (and not 2) is YES...”). 

 

5. Yes, unless the foot is that of the helmsman, and the coverage described is solely and incidentally the result 

of a normal stance taken by the helmsman in order to operate the steering wheel as a required force input 

device. See answer to question 3. 

 

6. Yes. In order to be exempt, any “other component” must meet all three conditions in rule 12.11. Due to 

the position being held for a sustained period, the “occasional” condition is not met. 

  
 

 

 


